Wentylacja w pomieczneniach owczarskich
Wentylacja ma zapewnić należytą cyrkulację powietrza, wymianę szkodliwych gazów, a także regulację temperatury i wilgotności. W budynku nie powinno być przeciągów, silnego ruchu powietrza.
Owce są szczególnie wrażliwe na nadmiar amoniaku (NH3 do 0,003%), dwutlenku węgla (C02 do 0,30%) i wilgotności względnej powietrza (do 80%). Według wielu autorów na jedną dorosłą owcę musi przypadać około 4,00 - 7,00 m3 kubatury, a wymiana całkowita powietrza powinna następować w ciągu 1/2 godziny.
Powszechnie w owczarniach jest stosowana wentylacja grawitacyjna czyli nawiewno-wyciągowa (kominy 0,40 x 0,40 do 0,60 x 0,60 m). Zużyte ciepłe powietrze jest wyciągane przez kominy wywiewne, z zewnątrz zaś przenika świeże przez otwory nawiewne umieszczone pod sufitem lub przy ramie okien. Dla dobrego funkcjonowania, kominy muszą być szczelne, ocieplone, długości min. 1,50 m, a powierzchnia nawiewów i wyciągów odpowiednio dobrana. Ocieplenie kominów zapobiega skraplaniu się w nim pary wodnej i opadaniu kropel wody na ściółkę i na owce. Gdy ściany i sufity są chłodne, wentylacja grawitacyjna źle działa i konieczne jest uzupełnienie wentylacją "wymuszoną" przez zastosowanie w bocznych ścianach wentylatorów elektrycznych.
Dodaj komentarz:
Wasze komentarze:
Aktualnie brak komentarzy