Urządzenia wewnętrzne owczarni i okólniki
kategoria: Budynki dla owiec
- Do podstawowych urządzeń wnętrza owczarni należą:
- Wyposażenie paszami - rozdrabniacz do okopowych (szarpak), gniotownik ziarna, taśmowe transportery do ładowania pasz na przyczepy lub do dużych koszy - na przyczepie lub wózku transportowym. Pasze objętościowe suche i kiszonki są przewożone na przyczepach bezpośrednio do jaseł w hali.
- Wyposażenie hali - płoty (lassy), pale wysokości 1,50 - 2,00 m i dobnia (młot) do grodzenia, jasła (paśniki), korytka do automatycznego pojenia, stolik bonitacyjny, stół do uboju owiec, stół do sortowania wełny, waga dziesiętna z klatką do ważenia owiec, waga torsyjna do ważenia jagniąt, sprzęt do pielęgnacji racic, apteczka; w przypadku doju owiec także urządzenia do pozyskiwania i przechowywania mleka.
- Urządzenia dla jagniąt ssących - korytka do paszy treściwej, automaty do karmienia jagniąt z licznych miotów (np. mlekozastępczym pójłem).
Podstawowy sprzęt pokazano na zamieszczonych rysunkach.
Okólniki powinny być usytuowane wzdłuż dłuższych ścian owczarni i mieć powierzchnię dwukrotnie większą od pomieszczeń owczarni. Na okólniku mogą być zadaszenia i jasła do zadawania zielonki.
Dodaj komentarz:
Wasze komentarze:
Aktualnie brak komentarzy
Oferty sponsorowane:
Polecane www:
PROJEKT I WYKONANIE: www.themedia.pl