Temperatura w budynkach dla owiec
Temperatura jest uwarunkowana obsadą owiec i powierzchnią (m2) przypadającą na jedną owcę oraz wysokością stropu warunkującego kubaturę owczarni. W owczarni stropowej na głębokiej ściółce, strop jest na wysokości 4,50 - 5,00 m. W płytkich owczarniach, w których częściej usuwany jest obornik lub zainstalowana jest podłoga szczelinowa, wysokość hali jest mniejsza i wynosi około 3,50 m. Jedna dorosła owca wydziela ciepło ogrzewające 4,00 - 4,50 m3 powietrza. W owczarni bezstropowej, dach budynku jest ocieplany przez zastosowanie odpowiedniej izolacji z wełny mineralnej lub styropianu i stanowi stropodach, bez strychu. W konstrukcjach stropodachowych wysokość hali liczy się do połowy wysokości dachu. W okresach niskiej temperatury zewnętrznej, strop musi chronić przed kondensacją pary wodnej przez izolację termiczną między temperaturą wnętrza hali, strychu i temperaturą na zewnątrz budynku. Wymagania te najlepiej spełnia sufit drewaniany, a najgorzej strop betonowy, na którym często skrapla się para wodna. Strych użytkowy po napełnieniu paszami objętościowymi suchymi może stanowić pozytywną izolację. Strop taki wymaga silniejszej konstrukcji i podparcia słupami, które utrudniają funkcjonalność hali. W hali znajdują się wówczas - jeden lub dwa rzędy słupów.
Dodaj komentarz:
Wasze komentarze:
Aktualnie brak komentarzy