Tutaj jesteś: Budujemy
/ Przechowalnie i chłodnie
Rodzaje obiektów przechowalniczych
kategoria: Przechowalnie i chłodnie
Obiekty przechowalnicze dzielimy na przechowalnie zwykle i chłodnie. Chłodnie mogą być z normalną lub kontrolowaną atmosferą (KA).
- W grupie chłodni KA wyróżniamy:
- obiekty, gdzie w komorach panuje atmosfera, w składzie której suma CO2 + O2 zawsze stanowi 21%, reszta to azot;
- obiekty z KA standardową (5% CO2 + 3% O2);
- obiekty ULO (1-2% CO2 + 1-1,5% O2); w obiektach ULO stosuje się czasem usuwanie etylenu z atmosfery.
Oprócz komór, przechowalnia powinna mieć pomieszczenie gospodarcze, czyli pakownię. Tam odbywa się sortowanie, kalibrowanie i pakowanie owoców oraz wszelkie inne czynności przygotowawcze do wysyłki i handlu. W obiektach małych, z 1 lub 2 komorami, pakownia sąsiaduje z nimi. W większych chłodniach, komory są zgrupowane w oddzielnym bloku i znajdują się po jednej lub dwóch stronach korytarza, który łączy je z sobą i z pakownią. Mniej jest wtedy okazji do niepotrzebnego podwyższania temperatury w komorach.
Dodaj komentarz:
Wasze komentarze:
Aktualnie brak komentarzy
Oferty sponsorowane:
Polecane www:
PROJEKT I WYKONANIE: www.themedia.pl