Podstawy budownictwa rolniczego
-
Autor:Jan Z. Lenard
-
ISBN:83-09-00663-2
-
Dostępność:archiwum
-
Wymiary:170 x 240
-
Liczba stron:352
-
Tematyka:AGROBUDOWNICTWO
-
Wydawnictwo:PWRiL
-
Rok / numer:1983 / 0
-
Cena:0.00
Spis treści:
Wstęp
CZĘŚĆ PIERWSZA. ZAGADNIENIA OGÓLNOTECHNICZNE I BUDOWLANE
1. Charakterystyka budownictwa rolniczego
2. Rola obiektów budowlanych w produkcji rolniczej
3. Materiały budowlane
3.1. Podstawowe właściwości techniczne materiałów budowlanych
3.2. Kamienie naturalne i kruszywa
3.3. Spoiwa budowlane
3.4. Zaprawy
3.5. Betony i żelazobeton
3.6. Wyroby betonowe i żelbetowe
3.7. Materiały ceramiczne
3.8. Drewno
3.9. Wyroby metalowe
3.10. Materiały izolacyjne
3.11. Szkło budowlane
3.12. Materiały malarskie4. Elementy budynku
4.1. Typy konstrukcyjne budynków
4.2. Fundamenty
4.3. Ściany
4.4. Stropy i stropodachy
4.5. Dachy
4.6. Schody i pochylnie
4.7. Podłogi
4.8. Okna, drzwi i wrota
4.9. Instalacje Budowlane
5. Typizacja i normalizacja w budownictwie wiejskim6. Systemy konstrukcyjno-montażowe
7. Plany i rysunki budowlano
8. Przepisy Budowlane
9. Podstawowe zasady organizacji procesu inwestycyjnego
CZĘŚĆ DRUGA. OBIEKTY BUDOWLANE W GOSPODARSTWACH ROLNYCH
10. Zasady lokalizacji obiektów budownictwa rolniczego
11. Podstawy kształtowania zabudowy w gospodarstwach rolnych
12. Zasady kształtowania mikroklimatu pomieszczeń inwentarskich
13. Budynki dla bydła
13.1. Rodzaje budynków
13.2. Gabaryty wewnętrznych urządzeń technologicznych
13.3. Sposoby utrzymania zwierząt na stanowiskach z uwięzia
13.4. Sposoby utrzymania zwierząt na stanowiskach bezuwięziowych
13.5. Pomieszczenia, obiekty i urządzenia towarzyszące
13.6. Obory i fermy dla krów
13.7. Cielętniki i fermy cieląt
13.8. Jałowniki i fermy młodego bydła
13.9. Bukaciarnie i fermy młodego bydła rzeźnego14. Budynki dla trzody chlewnej
14.1. Rodzaje budynków
14.2. Zasady chowu i organizacji produkcji
14.3. Urządzenia technologiczne w chlewniach
14.4. Chlewnie i fermy chowu trzody chlewnej15. Budynki dla owiec
15.1. Klasyfikacja budynków do chowu owiec
15.2. Zasady chowu i organizacji produkcji
15.3. Zasady kształtowania pomieszczeń owczarni
15.4. Owczarnie i ich wyposażenie16. Budynki dla drobiu
16.1. Zasady chowu i organizacji produkcji
16.2. Kurniki
16.3. Indyczniki
16.4. Gęśniki i kaczniki17. Budynki składowe i obiekty pomocnicze
17.1. Magazyny
17.2. Silosy na kiszonką
17.3. Przechowalnie
17.4. Obiekty pomocnicze w zabudowie fermowej