Mechanizacja i pomieszczenia w chowie owiec
-
Autor:Andrzej Myczko
-
Dostępność:archiwum
-
Wymiary:140 x 210
-
Liczba stron:132
-
Wydawnictwo:PWRiL
-
Rok / numer:1987 / 0
-
Cena:0.00
Spis treści:
1. Wiadomości wprowadzające
2. Sposoby mechanizowania prac w owczarniach
2.1. Przygotowanie pasz
2.1.1. Otrząsanie, płukanie i rozdrabnianie okopowych
2.1.2. Linie technologiczne do przygotowania pasz z roślin okopowych
2.2. Zadawanie pasz gospodarskich
2.2.1. System mobilny - podstawowe urządzenia
2.2.2. System stacjonarny
2.2.3. Zadawanie pasz w wydzielonym pomieszczeniu
2.3. Zadawanie mieszanek treściwych i pelnoporcjowych w formie sypkiej lub granulowanej
2.4. Przegrody i kojce powykotowe
2.5. Wybiegi i ich grodzenie
2.6. Urządzanie pastwisk
2.7. Pojenie owiec i zapotrzebowanie na wodę
2.8. Usuwanie odchodów
2.9. Wykonywanie zabiegów zoohigieniczno-pielęgnacyjnych
2.10. Strzyżenie owiec3. Pomieszczenia dla owiec
3.1. Owczarnie głębokie
3.2. Owczarnie półgłębokie i płytkie
3.3. Owczarnie bezściołowe
3.4. Owczarnie z wydzielonymi i utwardzonymi korytarzami paszowymi
3.5. Owczarnie z poddaszem użytkowym, stropem podwieszonym i stropodachem
3.6. Powierzchnia legowiskowa i dostęp do paśników
3.7. Kształt i rozwiązanie funkcjonalne przyziemia technologicznego owczarni4. Mikroklimat w owczarni
4.1. Wymagania mikroklimatyczne owiec
4.1.1. Temperatura, wilgotność względna, ruch powietrza
4.1.2. Zanieczyszczenie powietrza
4.2. Wentylacja5. Elementy ergonomii i bhp