Szukaj w serwisie

okładka
powrót

Mechanizacja i pomieszczenia w chowie owiec

  • Autor:
    Andrzej Myczko
  • Dostępność:
    archiwum
  • Wymiary:
    140 x 210
  • Liczba stron:
    132
  • Wydawnictwo:
    PWRiL
  • Rok / numer:
    1987 / 0
  • Cena:
    0.00
cena: 0.00

Spis treści:

1. Wiadomości wprowadzające

2. Sposoby mechanizowania prac w owczarniach
2.1. Przygotowanie pasz
2.1.1. Otrząsanie, płukanie i rozdrabnianie okopowych
2.1.2. Linie technologiczne do przygotowania pasz z roślin okopowych
2.2. Zadawanie pasz gospodarskich
2.2.1. System mobilny - podstawowe urządzenia
2.2.2. System stacjonarny
2.2.3. Zadawanie pasz w wydzielonym pomieszczeniu
2.3. Zadawanie mieszanek treściwych i pelnoporcjowych w formie sypkiej lub granulowanej
2.4. Przegrody i kojce powykotowe
2.5. Wybiegi i ich grodzenie
2.6. Urządzanie pastwisk
2.7. Pojenie owiec i zapotrzebowanie na wodę
2.8. Usuwanie odchodów
2.9. Wykonywanie zabiegów zoohigieniczno-pielęgnacyjnych
2.10. Strzyżenie owiec

3. Pomieszczenia dla owiec
3.1. Owczarnie głębokie
3.2. Owczarnie półgłębokie i płytkie
3.3. Owczarnie bezściołowe
3.4. Owczarnie z wydzielonymi i utwardzonymi korytarzami paszowymi
3.5. Owczarnie z poddaszem użytkowym, stropem podwieszonym i stropodachem
3.6. Powierzchnia legowiskowa i dostęp do paśników
3.7. Kształt i rozwiązanie funkcjonalne przyziemia technologicznego owczarni

4. Mikroklimat w owczarni
4.1. Wymagania mikroklimatyczne owiec
4.1.1. Temperatura, wilgotność względna, ruch powietrza
4.1.2. Zanieczyszczenie powietrza
4.2. Wentylacja

5. Elementy ergonomii i bhp

powrót
PROJEKT I WYKONANIE: www.themedia.pl
GŁÓWNA / O NAS / FORUM / REKLAMA / POLITYKA PRYWATNOŚCI / KONTAKT
Copyright © 2008 by www.AGROBUDOWNICTWO.pl Wszelkie prawa zastrzeżone