Podręcznik powstał jako rozwinięcie, unowocześnienie i uaktualnienie wydanego w 1988 roku skryptu pt. "Budowa i regulacja maszyn i urządzeń do mechanizacji produkcji zwierzęcej". Ujęto w nim aktualną wiedzę z zakresu budowy, zasad działania i regulacji maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji zwierzęcej.
Podręcznik przewidziany jest jako podstawowe źródło informacji z zakresu przedmiotu mechanizacja produkcji zwierzęcej dla studentów wydziałów o kierunku technicznym akademii rolniczych oraz jako literatura uzupełniająca, poszerzająca (wykraczająca poza obowiązujący program) dla studentów wydziałów przyrodniczych.
Zmieniające się warunki gospodarowania, wzrost samodzielności i niezależności również w sferze produkcyjnej rolnictwa wymuszają konieczność pogłębiania wiedzy o możliwościach zwiększenia wydajności i zmniejszenia uciążliwości pracy w produkcji zwierzęcej, by podejmowane decyzje były w konkretnych warunkach optymalne. Tylko pełna wiedza daje możliwość dokonania racjonalnego doboru maszyn i urządzeń w konkretnych warunkach, dzięki czemu rosną szansę osiągnięcia pozytywnych wyników działalności produkcyjnej.
Przedstawiony materiał został podzielony na 4 części i 15 rozdziałów. W podręczniku omówiono budowę oraz zasadę działania konkretnych maszyn i urządzeń, wybierając je w ten sposób, by były typowe dla odpowiednich grup. Przy opisywaniu budowy i zasad regulacji maszyn i urządzeń wykorzystano bogaty materiał ilustracyjny. W celu uniknięcia powtórzeń opisów analogicznych bądź podobnych typów maszyn lub urządzeń przyj eto zasadę, że budowa, regulacja oraz opisy uniwersalnych czynności będą podawane tylko raz, tam gdzie wy stępują po raz pierwszy.
Maszyny i urządzenia do produkcji zwierzęcej
-
Autor:Krzysztof Korpysz, Henryk Roszkowski, Kazimierz Zdun
-
ISBN:83-00-02869-2
-
Dostępność:Nie
-
Wymiary:170 x 240
-
Liczba stron:328
-
Tematyka:AGROBUDOWNICTWO
-
Wydawnictwo:SGGW
-
Rok / numer:1994 / 0
-
Cena:7.00
Spis treści:
Przedmowa
Część I. Maszyny i urządzenia ogólnego przeznaczenia
1. Maszyny i urządzenia do zaopatrywania gospodarstw w wodę
1.1. Urządzenia do czerpania wody
1.2. Poidła dla zwierząt
2. Urządzenia do transportu rolniczego
2.1. Rodzaje ładunków i ich charakterystyka
2.2. Podział środków transportowych
2.3. Środki przewozowe kołowe
2.4. Przenośniki
2.5. Urządzenia załadowcze i wyładowcze
3. Urządzenia do regulacji warunków środowiskowych w budynkach inwentarskich
3.1. Wprowadzenie
3.2. Wentylacja i klimatyzacja pomieszczeń inwentarskich
3.3. Ogrzewanie
3.4. OświetlenieCzęść II. Maszyny i urządzenia do mechanizacji prac w oborach
4. Rodzaje budynków dla bydła i ich wyposażenie
4.1. Rozwiązania funkcjonalne budynków dla bydła
4.2. Elementy wyposażenia budynków przeznaczonych dla bydła mlecznego
4.3. Elementy wyposażenia innych budynków dla bydła
4.4. Inne maszyny i urządzenia stosowane w chowie bydła
5. Urządzenia do magazynowania, wybierania i przygotowywania pasz
5.1. Urządzenia do magazynowania i wybierania pasz
5.2. Maszyny i urządzenia do przygotowywania pasz
6. Maszyny i urządzenia do zadawania pasz dla bydła
6.1. Wprowadzenie
6.2. Samożywienie
6.3. Maszyny i urządzenia do zadawania pasz dla bydła
7. Urządzenia do usuwania odchodów z obór
7.1. Wprowadzenie
7.2. Urządzenia mechaniczne do usuwania obornika
7.3. Urządzenia do zagospodarowywania obornika
7.4. Usuwanie gnojowicy z obór
7.5. Hydrauliczne metody usuwania gnojowicy
7.6. Magazynowanie gnojowicy
8. Maszyny i urządzenia do doju i wstępnej obróbki mleka
8.1. Wprowadzenie
8.2. Dojarki bankowe
8.3. Dojarki rurociągowe
8.4. Dojarnie
8.5. Urządzenia do chłodzenia mlekaCzęść III. Maszyny i urządzenia do mechanizacji prac w chlewniach
9. Chlewnie i ich wyposażenie
9.1. Rozwiązania funkcjonalne chlewni
9.2. Wyposażenie chlewni
9.3. Inne urządzenia stosowane w chowie trzody chlewnej
10. Urządzenia do magazynowania i przygotowywania karmy
10.1. Urządzenia do magazynowania i wybierania karmy
10.2. Urządzenia do przygotowywania karmy
11. Urządzenia do zadawania karmy
11.1. Systemy zadawania karmy
11.2. Urządzenie do zadawania karmy suchej
11.3. Urządzenia do zadawania karmy płynnej i ciastowatej
12. Usuwanie i utylizacja gnojowicy
12.1. Usuwanie odchodów z chlewni
12.2. Utylizacja gnojowicy
12.3. Biogaz z gnojowicyCzęść IV. Maszyny i urządzenia do mechanizacji prac w kurnikach, owczarniach i fermach zwierząt drobnych
13. Kurniki
13.1. Budynki dla drobiu
13.2. Urządzenia w chowie drobiu
14. Owczarnie
14.1. Wprowadzenie
14.2. Rozwiązania funkcjonalne budynków
14.3. Urządzenia stosowane w chowie owiec
15. Mechanizacja w fermach zwierząt drobnychLiteratura