Szukaj w serwisie

Kategorie:

Budynki inwentarskie | Garaże i wiaty na maszyny | Przechowalnie i chłodnie | Zbiorniki na gnojowicę | Biogazownie | Płyty obornikowe | Inne

Jak zbudować sortownię owoców i warzyw czyli kilka słów o kryteriach systemu HACCP oraz norm BRC

obrazek aktualności
Jak zbudować sortownię owoców i warzyw czyli kilka słów o kryteriach systemu HACCP oraz norm BRC

Jakość produktów na rynku, zwłaszcza jeżeli chodzi o produkty spożywcze, w znacznym stopniu zależy od źródła dostawy. Owoce i warzywa, zanim trafią na sklepowe półki znajdują się w specjalnych sortowniach, które spełniają również funkcję przechowalni. Jak wygląda budowa takiego obiektu, zwłaszcza przez wzgląd na kryteria norm dotyczące produktów spożywczych?

Wysoką jakość owoców i warzyw zapewnia się dzięki właściwej temperaturze, redukcji oddychania komórkowego oraz optymalnej wilgotności. Takie właśnie warunki muszą spełniać sortownie, aby móc oferować użytkownikom rynku owoce i warzywa spełniające ich oczekiwania. Nie zapominajmy jednak również o bezpieczeństwie odbiorców produktów spożywczych, na których straży stoi system HACCP (Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli) oraz normy BRC (Międzynarodowy Standard Bezpieczeństwa Żywności).

Czym one są?

HACCP to system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, który stosuje się we wszystkim przedsiębiorstwach operujących żywnością, i to właśnie dzięki niemu żywność jest bezpieczna od skażenia lub zanieczyszczenia, a tym samym nie będzie stanowić dla konsumentów zagrożenia. Standard BRC natomiast to zalecenia oraz wytyczne dotyczące m.in. produkcji, sprzedaży czy marketingu produktów spożywczych, których spełnienie pozwala uzyskać certyfikat potwierdzający nie tylko wysoką jakość produktu, ale również fakt, że jest dla konsumentów bezpieczny. Co ważne, aby starać się o taki certyfikat, przedsiębiorstwo musi już posiadać system HACCP, który opracowywany jest dla każdego podmiotu gospodarczego indywidualnie.

Na jakim etapie budowy uwzględniamy kryteria HACCP oraz BRC?

Pierwszym działaniem w przypadku budowy sortowni warzyw i owoców jest analiza całości procesu technologicznego. System HACCP oraz normy BRC oraz ich kryteria są uwzględnianie po określeniu wydajności linii technologicznych, zweryfikowaniu zmian, które mogą w tych liniach zachodzić oraz dobraniu odpowiedniej powierzchni całego obiektu (wraz z zaplanowaniem ilości zmian pracowników oraz kształtem zaplecza socjalno-biurowego).

W przypadku sortowni warzyw i owoców wdrożenie systemu HACCP powinno zacząć się od powołania specjalnego zespołu, zdefiniowanie produktu i określenie jego przeznaczenia. Niezbędnym elementem będzie również sporządzenie technologicznego schematu, który powinien obejmować wszystkie etapy procesów produkcyjnych. Następnie powinna mieć miejsce ich praktyczna weryfikacja. Po tym, przeprowadza się analizę zagrożeń oraz określa Krytyczne Punkty Kontroli. Po ustaleniach procedur monitorowania parametrów w każdym z określonych wcześniej punktów oraz ustaleniu działań naprawczych i korygujących (w przypadku pojawienia się odstępstw od wartości parametrów krytycznych) określa się zasady/procedury weryfikacyjne oraz dokumentację systemu.

Natomiast kryteria, które pozwalają na spełnienie wymagań fundamentalnych w przypadku BRC to m.in. plan przepływu produktu, działania korygujące i zapobiegawcze, spełnianie wymagań dotyczących materiałów, które zawierają alergeny czy zaangażowanie najwyższego kierownictwa i doskonalenie systemu. Certyfikat BRC, o którym wspomniano wcześniej, przedsiębiorstwo może otrzymać po przeprowadzeniu audytu i udowodnieniu wystąpienia zgodności ze standardem. Audyty przeprowadzane są przez jednostkę certyfikującą.


powrót

 

Dodaj komentarz:

Dodaj swój komentarz
Autor komentarza:
Treść komentarza:
Kod:
Wpisz kod:
Akceptuję regulamin

Wasze komentarze:

Aktualnie brak komentarzy

Szukaj:
 
 
PROJEKT I WYKONANIE: www.themedia.pl
GŁÓWNA / O NAS / FORUM / REKLAMA / POLITYKA PRYWATNOŚCI / KONTAKT
Copyright © 2008 by www.AGROBUDOWNICTWO.pl Wszelkie prawa zastrzeżone